در این بخش می خوانید:
آشنایی با صنایع نفت و گاز
نفت و گاز طبیعی از صنایع اصلی در بازار انرژی هستند و نقش موثری در اقتصاد جهانی به عنوان منابع اولیه سوخت جهان دارند. فرآیندها و سیستم های درگیر در تولید و توزیع نفت و گاز بسیار پیچیده، سرمایه بر بوده و نیازمند تکنولوژی بروز است. از لحاظ تاریخی، گاز طبیعی عمدتاً به دلیل فرآیند تولید یا بخش بالادستی تجارت، با نفت مرتبط بوده است. در بسیاری از تاریخ صنعت، گاز طبیعی به عنوان یک مزاحم تلقی می شد و حتی امروزه در مقادیر زیادی در برخی از نقاط جهان، از جمله ایالات متحده، شعله ور می شود. همانطور که در بالا ذکر شد، گاز طبیعی نقش برجسته تری در تامین انرژی جهان به عنوان پیامد توسعه گاز در جهان، و انتشار گازهای گلخانه ای کمتر آن در هنگام احتراق در مقایسه با نفت و زغال سنگ را بر عهده گرفته است.
این صنعت اغلب به سه بخش تقسیم می شود:
- بالادستی، تجارت اکتشاف و تولید نفت و گاز؛
- میانه، حمل و نقل و ذخیره سازی؛ و
- پایین دستی که شامل پالایش و بازاریابی است.
تاریخچه صنایع نفت و گاز
نفت برای مقاصد ضد آب، ساخت و ساز و روشنایی در تمدن های باستانی استفاده می شده است. نفت و همزاد نیمه جامد آن، قیر (آسفالت) را میتوان در نشتها در ایتالیا، چین، هند باستان، یونان، ایران، شمال عراق، مصر، کوبا و دریای مرده یافت.
با بهبود تکنیکهای استخراج و پالایش سوختهای فسیلی، و با افزایش تقاضاهای مبتنی بر فناوری، نفت و گاز طبیعی به منابع مورد تقاضا تبدیل شدند. ایالات متحده و روسیه به کشورهای پیشرو در صنعت نفت تبدیل می شوند که در طول قرنهای 19 و 20، کانادا، مکزیک، ایران، ترینیداد، عربستان سعودی و ونزوئلا به آنها پیوستند.
در سال 1855، جورج هنری بیسل و گروهی از سرمایه گذاران، به دنبال جایگزینی کارآمدتر برای نفت سفید مبتنی بر آسفالت، شرکت نفت راک پنسیلوانیا را تشکیل دادند. آنها ادوین دریک را استخدام کردند که اولین چاه نفت حفاری شده را تکمیل کرد - که اغلب به عنوان آغاز دوران مدرن نفت شناخته می شود. راکفلر در سال 1870 تأسیس شد و نزدیک به 80 درصد از بازار محصولات نفتی را تحت کنترل داشت. صنعت گاز طبیعی به سمت کاربردهای گرمایش و پخت و پز سوق پیدا کرد و صنعت نفت در خودروهای تازه اختراع شده تقاضا پیدا کرد. در سال 1909، قوانین ضد انحصار، استاندارد اویل را مجبور به تشکیل 34 شرکت مختلف کرد، اما در دهه 1940، سه شرکت از آنها به همراه چهار شرکت بینالمللی دیگر به تسلط بر بازار رسیدند و به "هفت خواهر" ملقب شدند.
از آنجایی که کشورهای صادرکننده نفت بیشتر از منابع خود محافظت می کردند و علاقه مند به بهره مندی از ثروت صنعت نفت بودند، شرکت های بزرگ مجبور به مذاکره برای ادامه استخراج نفت شدند. یک ترتیب پنجاه و پنجاه تقسیم سود پس از جنگ جهانی دوم برقرار شد، اما به زودی کشورهای صادرکننده نفت شروع به ملی کردن شرکتها کردند تا کنترل بیشتری بر درآمد داشته باشند.
آموزش صنایع نفت و گاز
در آموزش صنایع نفت و گاز، مباحث مختلفی وجود دارد که برای فهم بهتر صنعت نفت و گاز و اجزای مختلف آن بسیار مفید هستند. برخی از مباحث و مهارت هایی که در آموزش صنایع نفت و گاز مورد توجه قرار می گیرند عبارتند از:
1. مبانی صنعت نفت و گاز: شامل مفاهیم و اصطلاحات اصلی، تاریخچه و تکامل صنعت نفت و گاز، مراحل برداشت نفت و گاز، نحوه فرآوری و تولید محصولات نفتی و گازی و برخی از مشکلات موجود در صنعت می شود.
2. زمین شناسی: شامل بررسی خصوصیات و ویژگیهای زمین و نحوه شکل گیری مخزن های نفت و گاز، مطالعه رفتار سنگ و خاک در شرایط مختلف و استفاده از تکنولوژی های مختلف برای کشف و استخراج مخزنهای جدید می شود.
3. مهندسی نفت و گاز: شامل طراحی و اجرای فرآیندهای مختلف از جمله حفاری، برداشت، حمل و نقل، فرآوری و تولید محصولات نفتی و گازی می شود.
4. تجهیزات نفت و گاز: شامل مطالعه و بررسی تجهیزات مختلف مورد استفاده در صنعت نفت و گاز از جمله تجهیزات حفاری، پمپ ها، کمپرسورها، صندلی های چاه و تجهیزات تولید می شود.
5. مدیریت پروژه: شامل برنامه ریزی، اجرا و کنترل پروژه های مختلف در صنعت نفت و گاز می شود.
6. محیط زیست: شامل مطالعه و بررسی تاثیرات صنعت نفت و گاز بر محیط زیست و روش های کاهش این تاثیرات می شود.
7. ایمنی و بهداشت: شامل بررسی و اجرای پروتکل های ایمنی و بهداشت در صنعت نفت و گاز و کاهش ریسک های احتمالی می شود.
8. فروش و بازاریابی: شامل مطالعه و بررسی روش های بازاریابی و فروش محصولات نفتی و گازی و نحوه تعیین قیمت آنها می شود.
9. قوانین و مقررات: شامل بررسی قوانین و مقررات حاکم بر صنعت نفت و گاز ونحوه رعایت آن ها در تمامی مراحل فرآیند صنعتی می شود.
10. تکنولوژی: شامل مطالعه و بررسی تکنولوژی های جدید در صنعت نفت و گاز و نحوه استفاده از آن ها برای بهبود عملکرد و کارایی صنعت می شود.
11. مدیریت منابع انسانی: شامل مهارت های لازم برای مدیریت بهینه منابع انسانی در صنعت نفت و گاز، ارتقاء سطح دانش و تجربه کارکنان و مدیریت تیم های چند رشتهای می شود.
12. تفسیر داده های جیوفیزیکی: شامل مطالعه و بررسی روش های تفسیر داده های جیوفیزیکی برای کشف و شناسایی مخازن نفتی و گازی می شود.
13. نظارت و کنترل کیفیت: شامل مطالعه و بررسی روش های نظارت و کنترل کیفیت در مراحل مختلف فرآیند صنعتی می شود.
14. تحقیق و توسعه: شامل مطالعه و بررسی روش های تحقیق و توسعه در صنعت نفت و گاز برای بهبود و ارتقاء تکنولوژی ها، روش ها و فرآیندهای موجود می شود.
همچنین، در آموزش صنایع نفت و گاز، مباحث دیگری نیز می تواند مطرح شود که بسته به سطح آموزشی و نیازهای صنعت متفاوت خواهد بود.
دسته بندی های آموزش نفت و گاز در یک نگاه:
- بالادستی
- تجارت نفت
- زمين شناسي
- ژئوفیزیک
- آموزش چند رشته ای
- مهندسی تولید و تکمیل
- مهندسی مخزن
- پتروفیزیک
- ساخت چاه / حفاری
- فراساحل و زیر دریا
- ابزار دقیق، کنترل و برق
- بهداشت، ایمنی، محیط زیست
- مدیریت داده، علم و تجزیه و تحلیل
- مدیریت پروژه
- عملیات و نگهداری
- میانه
- تجارت نفت
- آموزش چند رشته ای
- پردازش گاز
- فراساحل و زیر دریا
- ابزار دقیق، کنترل و برق
- مهندسی مکانیک
- مهندسی خطوط لوله
- تسهیلات فرآیند
- بهداشت، ایمنی، محیط زیست
- مدیریت پروژه
- عملیات و نگهداری
- پایین دستی
- ابزار دقیق، کنترل و برق
- مهندسی مکانیک
- بهداشت، ایمنی، محیط زیست
- مدیریت پروژه
- عملیات و نگهداری
- پالایش
- مدیریت کسب و کار
- تجارت نفت
- تدارکات / مدیریت زنجیره تامین
- مدیریت پروژه
- عملیات و نگهداری
- بهداشت، ایمنی و محیط زیست
- انتقال انرژی